Uleiul alimentar poluează un milion de litri de apă! Unde pot românii să-l recicleze gratuit

Un litru de ulei alimentar aruncat în chiuvetă poluează nu mai puțin de un milion de litri de apă, potrivit organizaţiilor ecologiste, motiv pentru care oamenii ar trebui să-l recicleze.

Potrivit experților, uleiul, odată ajuns în sistemul de canalizare devine nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar atunci când este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Mai mult, atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă, potrivit Adevărul.

O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă, atrag atenţia specialiştii în protecţia mediului înconjurător, motiv pentru care pentru a proteja mediul înconjurător oamenii ar trebui să recicleze uleiul alimentar folosit.

Astfel, uleiul folosit trebuie vărsat într-o sticlă PET transparentă de minim 1 Kg (sticle PET de 0,5 L) sau maxim 4 Kg (PET de 2,5L), după ce a fost filtrat cu o sită. Pentru a putea fi reciclat, uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă.

Serviciul de colectare este gratuit şi se adresează persoanelor fizice şi juridice (HoReCa) de pe raza celor 6 sectoare ale municipiului Bucureşti şi celor din municipiul Iaşi.

Cantitatea minimă de predare este de 4 litri pentru persoanele fizice şi 20 litri pentru persoanele juridice. Uleiul colectat este predat unui centru de colectare.
Serviciul ”Uleiosul” poate fi contactat, folosind datele de mai jos.
Telefon: 0741.027.082 (Bucureşti, Iaşi)
Telefon: 0743.780.766 (Iaşi)
E-mail: uleiosul@gmail.com
site: uleiosul.comuleiosul.com

Sigurec
Persoanele pot duce sticlele cu ulei folosit la staţiile Sigurec din parcările Carrefour. La preluare, uleiul este cântărit şi în funcţie de cantitate, se eliberează un voucher valoric ce poate fi folosit ca reducere la cumpărături, valoarea unui kilogram de ulei alimentar uzat fiind de 0,50 lei. Acesta poate fi folosit la reduceri pentru cumpărături şi concursuri Sigurec.

MOL Romania
MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect. Persoanele care vor înmâna la punctele de colectare din benzinăriile MOL cel puţin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou, în limita stocului disponibil. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia respectivă.

Share this post

No comments

Add yours