Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a V-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Anul acesta, campania de testări gratuite se desfășoară în cinci județe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie și noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu.

Campania a început în județul Alba, unde au fost testate 165 de persoane la Ighiu și Bistra. În Bistrița-Năsăud la Căianu Mic au fost testate 231 de persoane, în Sibiu la Iacobeni au fost 70 de persoane, iar în Cluj la Apahida au fost testate 82 de persoane.

De două weekenduri caravana poposește în județul Cluj: la Săndulești, Chiuiești și Florești. La Săndulești au fost testate 55 de persoane (48 de femei și 7 bărbați), dintre care 5 femei au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân și au primit recomandare pentru mamografie. La Chiuiești s-au prezentat pentru testări 95 de femei și 6 bărbați. Dintre femeile testate pentru cancer de sân, 3 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit. La Florești au fost testate 120 de femei și 22 de bărbați. Dintre femeile testate pentru cancer de sân, 26 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit.

În acest weekend, caravana se va afla în județul Sălaj: sâmbătă la Nușfalău (la baza sportivă) și duminică la Crișeni (la școală).

Testările din acest weekend se vor face în fiecare zi între orele 10:00 și 18:00, iar acesta este calendarul campaniei:

  • 3 noiembrie la Săndulești, județul Cluj
  • 4 noiembrie la Chiuiești, județul Cluj
  • 10 și 11 noiembrie la Florești, județul Cluj
  • 17 noiembrie la Nușfalău, județul Sălaj
  • 18 noiembrie la Crișeni, județul Sălaj
  • 24 noiembrie la Băișoara, județul Cluj
  • 25 noiembrie la Căpușu Mare, județul Cluj

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

Share this post

No comments

Add yours