Spune stop violenței împotriva femeilor! Vino la marșul “Împreună pentru siguranța femeilor”

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează pe 20 octombrie, începând cu ora 15:00, marșul “Împreună pentru siguranța femeilor” pentru a ne arăta solidaritatea cu femeile supraviețuitoare ale violenței și pentru a menține presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor și fetelor.

Astfel, Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul – a fost constant atacată în spațiul public de către reprezentanți și susținători ai Coaliției pentru Familie sau reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. În Bulgaria și Slovacia aceste atacuri au dus la respingerea ratificării Convenției de la Istanbul, iar grupuri conservatoare și de extrema dreaptă din Croația au organizat ample proteste în stradă pentru respingerea Convenției.

Organizațiile din Rețeaua noastră întreprind de ani de zile acțiuni de advocacy pentru ordin de protecție provizoriu emis de polițist imediat de la constatarea faptei, finanțarea adăposturilor și serviciilor pentru victime, implementarea Convenției de la Istanbul. În iunie 2018 a fost introdus în legislație ordinul de protecție provizoriu, însă în continuare suntem departe de o societate în care femeile și fetele trăiesc în siguranța acasă, pe stradă, la locul de muncă sau la școală.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener (FRA, 2016). În fiecare an sunt înregistrate peste 20.000 de plângeri de loviri sau alte violenței între membri de familie. 55% dintre români consideră că violul este justificabil în anumite situații (Eurobarometru 449, 2017). Datele Poliției Române despre violența sexuală arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, iar la fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată sau agresată sexual în familie.

Sperăm că aceste informații vă mobilizează să ieșiți în stradă alături de noi la Marșul “împreună pentru siguranța femeilor”. Sâmbătă, 20 octombrie 2018, ora 15:00, punct de întâlnire la Universitate, în Parcul Colțea.

Solidarizarea societății civile în jurul acestui subiect transmite un mesaj foarte puternic de toleranță-zero asupra violenței împotriva femeilor și este o etapă importantă în lupta noastră comună împotriva curentului conservator care susține familia tradițională și implicit rolurile de gen care favorizează violența domestică.

Presiunea publică generată de Marș poate grăbi procesul instituțional de adoptare a măsurilor necesare protejării femeilor și pedepsirii agresorilor. Și poate contribui la schimbarea mentalităților privind blamarea victimei și combaterea reticenței celor din jur sau a autorităților de a interveni atunci când o femeie este agresată de partener.

Lupta noastră comună pentru o societate care respectă drepturile omului trebuie să urmărească eliminarea tuturor formelor de violență asupra femeilor.

Share this post

No comments

Add yours