Spații verzi din școli și grădinițe, dar și parcuri publice, reamenajate cu sprijinul MOL România! Peste 45 de proiecte de mediu vor primi finanțare

Cea de-a XIII ediție a programului Spații verzi va aduce sprijin financiar pentru implementarea a nu mai puțin de 49 de proiecte de mediu, iar suma depășește 650.000 de lei. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Astfel, în cadrul acestui program, 27 de proiecte din Spații Verzi au fost selectate de juriu și urmează să primească sprijin pentru reamenajarea spaţiului verde din cadrul unor şcoli, grădiniţe, centre de copii şi parcuri publice, se vor desfăşura în 17 judeţe.

Astfel, în cadrul acestei mișcări vor fi plantate peste 2.200 de arbori și arbuști și în jur de 3.600 flori pe o suprafață de 19.697 mp de spațiu urban, fapt pentru care spațiile astfel transformate vor deveni locuri ideale pentru desfășurarea unor activități de educație ecologică, scopul fiind ca elevii să înțeleagă importanța protejării mediului.

De asemenea, în cadrul acestei componente de finanțare vor fi susţinute programele organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității în 3 orașe din țară, astfel vor fi organizate în total 10 acțiuni cu biciclete pentru a promova folosirea acestora ca mijloc de transport alternativ.

„Cele 49 de proiecte care au obținut finanțare în cadrul celei de a 13-a ediții a programului Spații Verzi au două caracteristici definitorii, pe lângă activitățile concrete de îmbunătățire a mediului urban și de conservare a biodiversității. Este vorba despre implicarea și educarea miilor de participanți tineri care vor fi cooptați în derularea acestor proiecte. Ca urmare, precum și în anii precedenți, vom putea fi martori la abordări și evenimente creative menite să crească respectul cetățenilor față de mediul înconjurător”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

De asemenea, alte 22 de proiecte vor primi finanțare din partea MOL România. Este vorba despre tabere Junior Ranger, amenajarea de poteci tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervaţiei”, „Ziua Biodiversităţii”, expoziţii și activități extrașcolare de educație ecologică. Proiectele din componenta Arii Naturale Protejate se vor derula în 13 judeţe din ţară.

Totodată, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, începând cu anul 2018, programul oferă Premiul de mediu pentru media pentru cele mai bune articole şi reportaje care prezintă și promovează ariile naturale protejate din România, atrăgând, de asemenea un număr mare de cititori/vizualizări. Premiile se acordă în cadrul a două categorii – presă scrisă și audiovizual.

Istoric program Spații Verzi

În cadrul celor douăsprezece ediții anterioare ale programului Spații Verzi, desfășurate în perioada 2006-2017, au fost finanţate 522 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 470.000 de metri pătraţi. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 tabere Junior Ranger şi a 1.619 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

Share this post

No comments

Add yours