”Şi eu sunt responsabil”, un proiect de succes, marca Bucureşti 555

”Şi eu sunt responsabil”, un proiect lansat de Asociaţia Culturală Replika şi Asociaţia Red Panda, în cadrul Bucureşti Cultural 555, s-a bucurat de un succes răsunător, căci numeroşi prichindei s-au implicat activ în această acţine.

“Și-eu-sunt-responsabil”-un-proiect-de-succes

”Şi eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele” este un proiect educativ, ce s-a desfăşurat, în luna octombrie 2014, la clasele III – IV din opt şcoli gimnaziale selectate în Bucureşti şi a avut că scop principal educarea prin artă a tinerei generaţii şi promovarea responsabilităţii, a implicării în societate, a toleranţei şi a respectului pentru viaţă

Iniţiat de Asociaţia Culturală Replika şi Asociaţia Red Panda, această acţiune a fost finanţată de ARCUB, în cadrul Programului Cultural Bucureşti 555. De asemenea, s-a bazat pe instrumente informale de educaţie, concepute pentru a stimula un cumul de factori esenţiali în dezvoltarea armonioasă a copiilor: motivaţia, emoţia artistică, spiritul de observaţie şi gândirea imaginativă.

De asemenea, sesiunea de intervenţie cultural-educaţională a cuprins  prezentarea spectacolului de teatru “Confesiunile unui câine” (regia şi dramatizarea Mihaela Rădescu după „Viaţă de câine” de Peter Mayle), atelierul de educaţie civică “Vrei să fii responsabil?” şi dezbateri libere însoţite de distribuirea unor materiale educative originale. Sesiunea s-a desfăşurat interactiv, încurajându-se gândirea şi exprimarea liberă a copiilor.

Printre altele, în cadrul acestei acţiuni a fost promovată dragostea pentru animale, prin intermediul spectacolului ”Confesiunile unui câine”, în cadrul căruia personaj principal a fost un câine comun, care a devenit însă celebru, după mai multe peripeţii. Ulterior, copiii s-au arătat
fascinaţi, dar în acelaşi timp emoţionaţi de principalele teme precum: mama, dragostea, abandonul, singurătatea, primirea unei noi şanse, toleranţă, familia, educaţia, artă, umorul, bucuria de a-i ajută pe cei defavorizaţi, salvarea unui semen de la moarte.

Atelierul de educaţie civică a continuat prezentarea tematicilor spectacolului, ajutându-i pe copii să conştientizeze importantă unei convieţuiri armonioase între oameni, dar şi alături de alte specii, importantă respectului pentru viaţă, animale şi mediu.

În urmă spectacolului şi a atelierul, în cadrul dezbaterilor libere, elevii au fost capabili să exprime adevăruri despre viaţă, nepreţuite prin ineditul lor: „a greşi este omeneşte – a ierta este căineşte”; ”cine iubeşte animalele va adopta un câine de pe stradă sau de la un adăpost – nu va cumpără un câine de la o persoană care se foloseşte de animale că să câştige bani”; „a spune despre câinii de rasă că sunt mai buni decât cei maidanezi este că şi cum ai spune despre copiii bogaţi că sunt mai buni decât copiii săraci” etc.

Proiectul ”Şi eu sunt responsabil” – copiii iubesc animalele s-a bucurat de un succes răsunător, deoarece cadrele didactice care au luat parte la această acţiune au fost impresionate de metodă originală de lucru. În acelaşi timp, prichindeii au învăţat să respecte drepturile animalelor şi să ocrotească natură, astfel că pe viitor, ei vor fi cu atât mai responsabili şi mai implicaţi în societate, mai activi în respingerea unor atitudini extreme, mai empatici faţă de cei defavorizaţi.

Sursa: www.agerpres.ro

Sursa foto: www.stiripescurt.ro

Share this post

No comments

Add yours