Scena Verde – primul teatru de vară din lume realizat din PET-uri a fost lansat la Cluj-Napoca

Timp de două luni, peste 70.000 de PET-uri au fost colectate separat în cele 27 de țarcuri puse la dispoziție de organizatori și în containerele colorate din oraș. Astfel clujenii și-au ajutat orașul să dețină prima scenă plutitoare din lume realizată din PET-uri, grație inițiativei Societății Culturale Filarmonia, care a fost susținută de Eco-Rom Ambalaje.

Bun

Proiectul Scena Verde, desfășurat sub sloganul ‘Reciclăm PEnTru Cultură’, a constituit un demers de conștientizare a populației asupra importanței reciclării și a reutilizării deșeurilor de ambalaje de tip PET într-un mod creativ.

Acesta a constat în trei etape care au avut loc în perioada septembrie 2014-mai 2015:

concursul național de arhitectură, campania ecologică de colectare a recipientelor de tip PET și construcția efectivă a scenei. Pe parcursul acestor etape, 14 localuri clujene au susținut colectarea separată a deșeurilor de ambalaje de PET și peste 1.000 de premii și materiale informative au fost oferite voluntarilor.

Scena Verde a fost lansată în cadrul unui concert dedicat oferit de Orchestra Simfonică Philharmonia Napocensis sub bagheta dirijorilor Petre Sbârcea și Dalma Kovacs, alături de soprana Ștefania Barz, mezzosoprana Iulia Merca și basul Kopeczi Sandor. Concertul inaugural a fost completat de momente de muzică, film și balet pe o coregrafie semnată de Silvia și Mircea Baritchi-Gradea.

În perioada următoare, organizatorii și-au propus completarea scenei cu un pavilion arhitectural realizat din paleți de lemn reciclabil.

Timp de 6 luni, scena va găzdui activitățile cultural-artistice din cadrul proiectului Cluj-Napoca — Capitală Europeană a Tineretului 2015: concerte, piese de teatru, balet, operă. În plus, în perioada 14 iulie-30 august clujenii beneficiază de cursuri de dans gratuite, iar începând cu 18 iulie aceștia se pot bucura de seri romantice pe lac prin spectacole de tango și vals. La sfârșitul celor 6 luni întreaga cantitate de PET va fi trimisă către reciclare.

Clujenii sunt familiarizați cu sistemul de colectare separată încă din anul 2011, atunci când a fost încheiat parteneriatul dintre Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Compania de Salubritate Brantner Veres SA și SC Rosal Grup SA Sucursala Cluj Napoca.

Sursa: Agerpres

Share this post

No comments

Add yours