S-a născut ca să schimbe destine! Povestea emoționantă a lui Rareș, copilul bolnav care luptă pentru alți copii

Un zâmbet, o grimasă, un gungănit energic ori momente de voie bună….Toate acestea sunt doar câteva lucruri pe care părinții lui Rareș așteptau cu nerăbdare să le trăiască, însă Dumnezeu a avut alte planuri cu ei.

rares

În urmă cu cinci ani, în luna mai a anului 2009, ei deveneau părinții lui Rareș, un băiețel care a venit pe lume cu un chist pe creier. La doar nouă luni de zile era operat, iar în prezent este diagnosticat cu chist arahnoidian temporal stâng – recidivă, hemipareză dreapta, microftalmie şi atrofie de nerv optic stâng, sindrom convulsiv, motiv pentru care necesită îngrijire atentă și susținere financiară. Totuși, această poveste tristă de viață s-a transformat într-o adevărată lecție de viață. Pornind de la problemele și nevoile lui, dar și de la faptul că părinții acestuia au simțit nevoia de a face ceva pentru copiii aflați în situația fiului lor a luat naștere Asociația ”Un copil pentru copii”, la initiativa celor care l-au adus pe lume pe Rareș.

Cum s-a ”născut” această asociație?

Înființată în 2012, Asociația ”Un copil pentru copii” are ca principal scop susținerea lui Rareș, dar și a altor copii ce se confruntă cu afecţiuni neuro-motorii în procesul lung, anevoios şi extrem de costisitor al recuperării medicale.

Având în vedere numeroasele ”minuni” pe care le-a făcut pentru copiii aflați în dificultate am putea spune că venirea lui Rareș pe lume a fost binecuvântată, pentru că fără el, ”această asociație nu ar fi existat, iar prin el, şi pentru el, încercăm să facem o diferenţa şi pentru alţi copii, a mărturisit Diana Cozma, mama lui Rareș.

Cu ce se ocupă ”Un copil pentru copii”?

Înființată relativ recent, asociația ”Un copil pentru copii” a reușit să aducă multă bucurie în sufletele unor prichindei. Nu doar că aceasta reușește să susțină financiar, în limitele posibilităților, copiii care au probleme de sănătate, însă de-a lungul timpului au fost organizate acţiuni cultural-educative sau de divertisment pentru toţi copiii din comună în care locuiesc Rareș și familia lui și anume, Peciu Nou – jud. Timiş.

Printre aceste activități se numără Zumba Mega Party, care s-a desfășurat la Căminul Cultural din Peciu Nou. Acolo, peste 60 de copii s-au bucurat de un party pe cinste și, ba mai mult, au fost adunați saci întregi de haine, jucării şi alimente. În urmă evenimentului, 10 familii cu 28 de copii au fost ajutate. Pentru că s-a bucurat de succes, acțiunea a fost repetată și în anii următori, iar acum, grație unui buget strâns în întregime din vânzare de PET-uri şi vânzare de articole second-hand, la event a fost prezentă o trupă de teatru de păpuşi, dar şi Magicianul Lorenzo Cristian şi dansatorul Robo, cunoscuţi din show-ul ”Românii au talent”.

De asemenea, un alt event a fost organizat în august 2012, când la Ruga din Peciu Nou au fost pictați pe față peste 100 de copii și au fost vândute numeroase jucării. Ulterior, banii adunați au fost donaţi Alexandrei Bucur, în vârstă de 4 ani, care a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică şi lui Răul Cristian Grigoraş, în vârstă de 5 ani, diagnosticat cu tetrapareză spastică şi epilepsie.

Anul acesta însă, a fost organizat un târg de produse home-made, iar cu ajutorul a trei societăți comerciale și a unor persoane fizice au fost strânse peste 8.700 de lei. O parte din bani au mers către Alexandra Bucur, iar o parte va fi folosită pentru terapiile de care Rareş va beneficia în 2015.

Cum poți ajuta și tu?

Ei bine, pentru Asociația ”Un copil pentru copii” una dintre cele mai importante surse de finanţare rămâne direcţionarea a 2% din impozitul pe venit de către persoanele fizice. În momentul de faţă atât familia Rareș, dar şi alte 8 familii adună declaraţii 230 pe asociaţia lor, pentru a putea susţine financiar terapiile propriilor copii. De asemenea, sponsorizările cu 20% din impozitul pe profit ar putea fi o sursă de finanţare extrem de simplă şi de importantă dacă asociaţia noastră ar fi mai vizibilă. ”Încă nu am găsit metodă de a atrage şi astfel de fonduri, dar sperăm că de la an la an să fim mai cunoscuţi şi mai puternici, pentru a putea face şi mai multe pentru copiii noştri şi pentru copiii altora.”, a adăugat Diana Cozma.

De asemenea, ea a precizat că își dorește ”să înființeze un centru de recuperare aproape de oraş, un loc în care un copil precum Rareş să găsească toate terapiile de care are nevoie, iar părinţii să găsească sprijin, consiliere psihologică şi juridică gratuit. Este foarte greu, în primul rând fizic, să cari un copil de peste 20-30kg, pe scări, în braţe, pe la fel de fel de cabinete private, unde beneficiază de terapii. Este extrem de costisitor să faci zilnic naveta între 2-3 centre pentru a oferi copilului toate terapiile de care are nevoie. Aşa că visez la un centru care să ofere tot în acelaşi loc”.

Mai multe detalii despre asociaţie şi despre activităţile pe care le desfăşurăm puteţi află vizitând site-ul www.uncopilpentrucopii.ro.

Share this post

No comments

Add yours