Românii pot colecta selectiv cu ajutorul retailerilor

Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, le recomandă clienților marilor și micilor magazine din România să își ceară dreptul la un mediu curat, solicitând tuturor comercianților care vând becuri sau alte produse electrice și electronice, servicii de colectare selectivă.

Recolamp-1

Retailerii din România care pun pe piață echipamente electrice au obligația, prin lege, conform celei mai noi reglementari in domeniu – OUG 5/16.04.2015, de a primi echipamentele vechi sau uzate și de a asigura depozitarea lor corectă în vederea reciclării.

Cu alte cuvinte, toate magazinele cu o suprafață de vânzare de peste 400 de metri pătrați, trebuie prevăzute cu cutii speciale pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, astfel încât orice cetățean să poată aduce, de exemplu, becuri arse.

Mai departe, comercianții sunt obligați să se asigure că aceste deșeuri intră în fluxul corect de gestionare, flux care la final înseamnă reciclarea acestora.

În acest sens Recolamp, organizație non-profit fondată în 2007 de General Electric, Osram România și Philips România, oferă containere speciale de colectare a becurilor, neoanelor, tuburilor fluorescente și lămpilor, oricărui magazin din România care solicită acest lucru.

“Becurile arse și deșeurile care provin din surse de lumină trebuie reciclate din două motive: primul este că ele pot contamina mediul din cauza conținutului de mercur și alte metale grele, iar al doilea este că plasticul, sticla și metalul din ele pot fi recuperate și refolosite, protejând astfel resursele naturale. De aceea noi îi încurajăm pe oameni să solicite retailerilor de la care își cumpără echipamente electrice să le pună la dispoziție containere speciale pentru colectarea celor uzate, în vederea reciclării”, a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al Recolamp.

Asociația Recolamp a colectat și reciclat anul trecut 476 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp și-a îndeplinit ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii doi ani de către producătorii participanți în asociație.

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață .

Despre Recolamp:

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei

Share this post

No comments

Add yours