România, codașă și la reciclare! Doar 14 la sută dintre deșeurile municipale au fost reciclate în opt ani

Uniunea Europeană vrea să devină lider global în gestionarea şi reciclarea deşeurilor, însă România este în continuare unul dintre cele mai slab performante state membre la acest capitol, anunţă o firmă care oferă consultanţă de mediu.

România nu a reuşit să crească în ultimii 8 ani gradul de reciclare. ”Pe scurt, motivul acestei agitaţii porneşte de la ţintele impuse de Uniunea Europeană în domeniul reciclării deşeurilor, încă din 2008. Obiectivul major este ca, până la data de 31 decembrie 2020, statele UE să atingă, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile municipale, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din cantitatea totală de deşeuri generate”, a spus managerul în consultanţă de mediu, Adrian Teampău, potrivit Adevărul.

Cu toate acestea, conform Eurostat, România a înregistrat în anul 2017 o rată foarte scăzută de reciclare a deşeurilor municipale de doar 14% (7% din reciclarea materialelor şi 7% din compostare), cu doar un procent în plus faţă de anul 2010. ”Ţinând cont că eliminarea deşeurilor la groapa de gunoi ar trebui să reprezinte ultima alternativă de gestionare a deşeurilor, este alarmant că rata acesteia a ajuns până la 70%, în timp ce rata de reciclare stagnează de mai bine de opt ani”, a mai susţinut Teampău.

Legislaţia de mediu a început să prindă contur încă din 2005, odată cu adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului, care stipulează că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure, prin serviciile publice şi prin operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor. În 2011 a fost publicată Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, care impunea autorităţilor locale să asigure colectarea separată cel puţin pentru următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. ”Deşi această obligaţie există de mai bine de şapte ani, făcând abstracţie de cunoscutele clopote colorate (care nu şi-au dovedit, însă, utilitatea), cu toţii am observat că doar de câteva luni au început să răsară la parterul unor blocuri pubelele colorate în albastru şi galben, ce permit colectarea separată a deşeurilor de hârtie şi plastic”, a mai precizat managerul.

A trecut aproape un an de la apariţia actului normativ, care defineşte modul în care va funcţiona întregul mecanism de reciclare/valorificare a deşeurilor de ambalaje, există în continuare foarte multe semne de întrebare, iar piaţa reciclării deşeurilor de ambalaje este în acest moment blocată în aşteptarea unor clarificări din partea autorităţilor. ”În acest context, Ministerul Mediului şi-a asumat publicarea unui ghid cu recomandări pentru aplicarea modificărilor legislative introduse prin OUG nr. 74/2018, acesta nefiind însă reglementat printr-un Ordin de ministru pentru a avea putere de aplicare. În funcţie de sistemul de colectare implementat, numărul de fracţii colectate separat de firmele de salubritate poate varia de la 2 fracţii (umed şi uscat), la 5 fracţii (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deşeuri verzi şi deşeuri reziduale)”, se mai arată în punctul de vedere emis de către firma de consultanţă.

Primăriile, care sunt responsabile cu asigurarea salubrizării localităţilor, ar trebui să asigure investiţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor reziduale şi a celor reciclabile şi actualizarea tarifelor în vederea integrării costurilor suplimentare apărute, spun reprezentanţii firmei de consultanţă în ceea ce priveşte mediul, a mai spus consultantul, potrivit sursei citate.

Share this post

No comments

Add yours