Raiffeisen și ADRA România dau dreptul copiilor la educație

Sărăcia fură dreptul la educație. Lipsa școlarizării duce la excludere socială. Părinții care astăzi au o atitudine negativă față de școală sunt copiii care nu au avut dreptul să fie elevi. Rămân în sărăcie, fără a conștientiza o importantă lecție pe care viața le-a dat-o: fără educație, nu pot ieși din lumea în care trăiesc, una plină de lipsuri, care îi lasă nu doar fără drepturi, ci și fără visuri.

foto: brasovevents.ro

foto: brasovevents.ro

 Criza economică a crescut rata de abandon școlar. Aripile a 17% dintre copiii care ar fi trebuit să fie elevi au fost tăiate de un sistem care parcă nu-i vede și nu-i aude. Sărăcia pare o ștampilă pusă pe fruntea lor chiar de către părinții, care, în cele mai multe cazuri, îi condamnă la o viață fără speranța că, poate, mâine va fi mai bine. 70% dintre elevii care au renunțat la școală au făcut-o din cauze sociale și economice. Sărăcia îi lasă fără educație, lipsa școlarizării îi exclude dintr-o societate grăbită.

ADRA România își propune, cu sprijinul Raiffeisen, să contribuie la combaterea abandonului școalar. Prin proiectul “Vreau la școală și-n 2014!”, 50 de copii cu rezultatele bune la învățătură, din Bacău și Iași, din învățământul primar și gimnazial, vor fi susținuți în școli. Ei riscă, deși își dau silința să învețe, să abandoneze școala. Proiectul “Vreau la școală și-n 2014!” acționează și la nivel familial, pentru a schimba concepția părinților cu privire la educația copiilor.

Cei 50 de copii sunt selectați în funcție de rezultatele școlare de anul trecut, de interesul pentru educație și situația materială precară a familiei. Copiii vor fi susținuți material prin distribuirea lunară de pachete cu alimente, rechizite și produse de igienă pentru ei și familiile lor. Copiii vor beneficia de meditații periodice, pentru rezultate mai bune la învățătură. Părinții copiilor care abandonează școala au, în cele mai multe cazuri, o atitudine negativă față de educația instituționalizată. Ei vor fi consiliați periodic pentru o corectare a atitudinii față de educație și motivare pentru excelență.

Raiffeisen susține cu 28.400 de lei proiectul. “Vreau la școală și-n 2014” face parte din programul de granturi “Raiffeisen Comunități”. Raiffeisen se luptă cu principalele probleme sociale prin 15 proiecte de impact în comunitate. Cauzele sunt susținute de un buget total de 100.000 de euro.

Share this post

No comments

Add yours