PEPCO România oferă 110.000 de euro copiilor aflați în dificultate, care sunt susținuți de Organizația Umanitară CONCORDIA

PEPCO România a oferit o finanțare de 110.000 de euro prin proiectul „Accesul la educație și la un stil de viață sănătos pentru copii aflați în dificultate, din medii vulnerabile“, care are ca scop prevenirea abandonului familial și şcolar, prin accesul copiilor din medii defavorizate la educaţie şi sprijinirea părinţilor în vederea îndeplinirii rolului acestora. Valoarea totală a proiectului este de 153.200 de euro și se desfășoară până la finalul acestui an, în șapte dintre proiectele Organizației Umanitare CONCORDIA, din Ploiești și Ariceștii Rahtivani, judeţul Prahova, centre de zi pentru copii și familii și case de tip familial.

Din cauza situaţiei financiare precare, a mediului familial dezorganizat, a emigrării şi a accesului limitat la educaţie, copiii şi tinerii fie nu sunt înscrişi în sistemul educaţional, fie sunt supuşi riscului de abandon școlar. Lipsa resurselor pentru pregătirea copiilor pentru şcoală, lipsa sprijinului și încurajării părinților pentru înscrierea și/sau continuarea studiilor, supravegherea necorespunzătoare a copiilor din cauza emigrării părinților conduc la abandonul școlar în România.

Prin proiectul „Accesul la educație și la un stil de viață sănătos pentru copii aflați în dificultate, din medii vulnerabile”, 170 de copii și 40 de părinți din grupuri vulnerabile sunt sprijiniți pentru continuarea educației copiilor, prin asigurarea unei mese calde în fiecare zi, articolelor de îmbrăcăminte, produselor de igienă personală și medicamentelor de care au nevoie, dar și activități care să asigure îmbunătăţirea condiţiilor de trai și de locuit pentru aceștia. În aceste condiții, majoritatea copiilor nu merg niciodată în tabere şi nici măcar în excursii, familiile lor neputând suporta costurile. Proiectul își propune să se concentreze pe acoperirea acestor nevoi, prin activităţi extraşcolare şi de petrecere a timpului liber pentru copii. Foarte importante sunt întâlnirile cu părinţii care au teme precum igiena, educaţia sexuală, consilierea ocupaţională, relaţiile dintre părinţi şi copii sau activităţi în care se pot implica pentru sprijinirea programelor în care copiii sunt înscriși.

În cadrul proiectului sunt prevăzute două activități de voluntariat al angajaților PEPCO România. Prima acțiune, „Împreună pentru o curte mai frumoasă!“, a avut loc astăzi, 6 septembrie, la Casa de tip familial ELISABETH din Ariceștii Rahtivani, unde voluntarii au finalizat amenajarea curții interioare, de care se vor bucura cei 8 copii care locuiesc aici. Casa ELISABETH este ultima casă construită de Organizația Umanitară CONCORDIA cu sprijinul donatorilor din România și Austria și încheie cu succes procesul de dezinstituționalizare al Fermei pentru Copii din Ariceștii Rahtivani. Cu această ocazie, voluntarii PEPCO România au adus în dar pachete cu rechizite și alte articole necesare începerii noului an școlar.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de PEPCO România, dar mai ales pentru că au decis să ne fie parteneri în creșterea calității serviciilor pe care noi încercăm să le oferim copiilor aflați în situație de risc și vulnerabilitate. Doar împreună putem aduce nu doar o rază de speranță pentru un trai mai bun acestor copii, ci și o șansă reală care asigură acces egal la educație, dincolo de mediile defavorizate sau familiile greu încercate din care acesția provin. Acest tip de intervenție oferă copiilor șansa să crească alături de părinții și frații lor, să nu abandoneze școala, iar pe termen lung, înseamnă îmbunătățirea condițiilor de viață și dezvoltarea comunității în care ei vor trăi.“ – Diana CERTAN, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.

Share this post

No comments

Add yours