Organizația Salvați Copiii și Fundația Orange au lansat platforma www.e-sight.ro, cu resurse dedicate copiilor nevăzători

Organizația Salvați Copiii și Fundația Orange au prezentat rezultatele proiectului E-sight dedicat educației și integrării sociale a copiilor cu deficiențe de vedere. Acest moment a marcat și lansarea platformei www.e-sight.ro, care cuprinde descrierea activităților derulate cu copiii și resurse destinate lor (tutoriale, aplicații mobile, programe de citire etc.).

orb-nevazator

E-sight este un proiect de educație digitală și integrare socială prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare și informare, adresat copiilor incluși în unitățile de învățământ special aflate în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Buzău, Târgu Frumos și Arad. În total, peste 400 de copii au beneficiat direct de activitățile desfășurate pe parcursul derulării proiectului, iar peste 1000 de copii au fost informați cu privire la resursele disponibile.

Acest proiect s-a desfășurat în perioadă mai 2014 — iunie 2015 și a fost finanțat cu suma de 223.400 lei de către Fundația Orange în cadrul programului ‘Lumea prin culoare și sunet’, ediția 2014. De asemenea, Salvați Copiii a contribuit la derularea activităților din cadrul proiectului cu suma de 75.440 lei, prin implicarea echipei de proiect și a voluntarilor.

În cadrul proiectului E-sight, copiii nevăzători au beneficiat de activități educative adaptate nevoilor lor speciale de învățare și au participat la ateliere creative și de dezvoltare a abilităților personale în colaborare cu 55 de voluntari ai Salvați Copiii, precum și cu angajați și voluntari ai Orange. Astfel, participanții la aceste activități au avut ocazia să discute și despre oportunitățile de integrare în societate și de acces pe piața muncii.

De asemenea, proiectul a inclus dezvoltarea platformei online www.e-sight.ro ce cuprinde informații și aplicații necesare copiilor în activitățile lor zilnice. Astfel, această platformă online devine o resursă importantă pentru copiii cu deficiențe de vedere, o comunitate ce încurajează schimbul de idei și comunicarea.

Alte rezultate ale proiectului includ organizarea a șase expoziții cu lucrările realizate de copii, accesibilizarea a 100 de cărți și resurse adaptate și realizarea unui documentar de conștientizare a nevoilor persoanelor cu deficiențe.

Proiectul ‘E-sight’ a fost motivat de rezultatele cercetării realizate de Organizația Salvați Copiii, care au arătat că 65% dintre copiii cu deficiențe de vedere ar dori ca publicul larg să cunoască provocările cu care ei se confruntă, fie că este vorba de accesul la educație sau la resurse. De asemenea, 85% dintre participanții la studiu și-au manifestat dorința ca materialele și creațiile lor să fie împărtășite cu persoane din comunitate.

În cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor proiectului ‘E-sight’ au fost abordate teme diverse, printre care: modul în care instituțiile statului și organizațiile de profil pot contribui la facilitarea accesului la învățământul superior al copiilor cu deficiențe de vedere, soluții pentru profesionalizarea lor și integrarea pe piața muncii, adaptarea corespunzătoare a spațiilor urbane luând în considerare necesitățile lor, precum și depășirea atitudinii de reticență socială în raport cu aceștia.

‘Copiii cu dizabilități reprezintă o preocupare a organizației noastre, iar proiectul ‘E-sight’ a continuat demersurile pe care le-am început în 2012 alături de Fundația Orange, cu scopul de a face o lume mai bună pentru copiii cu deficiențe de vedere sau cu surdo-cecitate. Astfel de inițiative trebuie continuate și corelate cu eforturile celorlalte ONG-uri, dar și ale statului, pentru a putea asigura un cadru performant de dezvoltare pentru acești copii.‘, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

‘Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului ‘E-sight’ și a rezultatelor obținute, s-au demonstrat încă o dată importanța și necesitatea activităților de conștientizare a nevoii de integrare socială a copiilor cu deficiențe de vedere. Proiectul dezvoltat de partenerii noștri de la Salvați Copiii reprezintă un pas important în dezvoltarea solidarității sociale, în scopul integrării copiilor cu deficiențe de vedere. Platforma www.e-sight.ro include numeroase resurse pentru acești copii de care sperăm să beneficieze în continuare cât mai mulți copii’, a declarat Dana Deac, Președinte Fundația Orange.

Sursa: Agerpres

Share this post

No comments

Add yours