O viață mai ușoară pentru foștii deținuți: ROMBAT facilitează reintegrarea acestora în societate!

În ziua de astăzi, în România există sute de mii de deținuți și foști deținuți ale căror vieți sunt greu încercate căci după ce au ”greșit”, oamenii din jur îi critică dur și nu le mai acordă ”credit”. Pentru a se reintegra mai ușor în societate „ROMBAT” și Centrul ONSIM din Bistrița au semnat un parteneriat în vederea susținerii acestora.

detinutiAstfel, în urma acestui program, a fost pus la dispoziție un teren de trei hectare pentru ca foștii deținuți să se integreze mai ușor în societate. Ei vor obține calificări în domeniul agricol, căci vor administra și îngriji suprafața aceea de pământ, dar și în construcții, pentru că vor ridica mai multe sere ecologice.

Având în vedere acest demers, Centru ONISIM va pregăti beneficiari pentru muncă în domeniu agricol, oferindu-le astfel posibilitatea de angajare pe viitor. Ba mai mult, în cadrul acestui program vor fi organizate cursuri de calificare profesională: partea teoretică se va desfașura în spațiile Centrului ONISIM, iar partea practică pe terenul pus la dispozitie de ROMBAT.

“Foştii deţinuţi sunt oameni care nu doar că îşi doresc reintegrarea socială, însă vor să revină în câmpul muncii şi să ducă un trăi decent. Problema este că nu reuşesc să obţină locuri de muncă şi să se facă utili în societate, iar noi ne dorim să le oferim această oportunitate. Prin terenul pe care îl punem la dispoziţie bistriţenilor, aceştia se vor putea califică profesional şi vor putea avea o viaţă normală, aşa cum merită”, a declarat Ioan Repede, Director General al ROMBAT.

La sfârșitul lunii septembrie, a avut loc partea practică a proiectului. Atunci terenul a fost curățat de buruieni, sălcii şi tufe crescute în ultimii ani, dar și livada de meri de crengile uscate. De asemenea, în curând vor fi smulse rădăcinile pomilor uscaţi cu un bulldozer și vor fi construite niște țarcuri pentru iepuri ce vor fi crescuți în condiții bio.

La finalul fiecărui stagiu de pregătire o parte din personalul format va ocupă locurile de muncă create, iar ceilalţi vor fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă pe piaţă muncii din România.

Sursa: http://ziare.com

Sursa foto: http://descoperă.ro

Share this post

No comments

Add yours