O firmă din Buzău a inaugurat prima linie de reciclare a echipamentelor care conţin ecrane plate din Europa Centrală și de Est

Compania Green WEEE, care activează pe piaţa DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), a pus în funcțiune în luna mai prima linie de reciclare TV-uri și echipamente ce conțin ecrane plate – LCD, plasmă și LED, din Europa Centrala și de Est.

Cu o investiție care a depășit 500.000 de euro, noua linie va permite tratarea a peste 2500 tone/an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate. Aceasta acțiune face parte din strategia companiei de diversificare și mărire a capacității de producție.

Compania estimează că 50 de milioane de tone de deșeuri electronice vor fi generate la nivel global în 2020, jumătate din acestea fiind dispozitive personale, cum ar fi computere, ecrane, smartphone-uri, tablete și televizoare, restul fiind reprezentat de electrocasnice de mari și mici dimensiuni, echipamente de încălzire și răcire.

Reciclarea este esențiala, fiind în primul rând un mijloc de protejare a mediului înconjurător, a sănătății oamenilor, iar resursele provenite din tratare sunt refolosite ca materii prime secundare.

”Noua linie instalată reprezintă o soluție de economie circulară, pentru că materialele rezultate prin reciclare sunt valorificate în alte industrii. Totodată, prin procesul de depoluare și îndepărtare a substanțelor periculoase pe care deșeurile le conțin reducem impactul negativ asupra mediului. Astăzi, mai mult ca niciodată, singura opțiune de a fi responsabil cu mediul înconjurător și pentru dezvoltarea comunităților într-un mod sănătos este să ne asigurăm că reciclarea continuă și este realizată la cele mai înalte standarde”, a declarat Marius Costache, director general Green WEEE, potrivit green-report.ro.

Tehnologia, achiziționată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an și respectă B.A.T (Best Available Technologies).

Pentru că ecranele plate, și anume LCD-urile, conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se focuseaza în extragerea substantelor și materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

”Green WEEE a făcut încă un pas important în dezvoltarea și completarea activității de tratare prin adăugarea acestui nou proces. Tehnologia este în continuă evoluție, aducându-ne dispozitive noi, mult mai complexe și mai performante, dar care conțin și diferite substanțe periculoase. Atunci când o lampă (conținută în unitatea de ecran LCD) este deteriorată, este posibil să fim expuși direct la vaporii de mercur și praful de mercur, ceea ce prezintă un risc ridicat, din acest motiv, atunci când un echipament își incheie ciclul de viață trebuie dat spre reciclare” Marius Costache, Director General Green WEEE.

Compania spune că este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

La fabricile Green WEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii.

Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilitatii producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Share this post

No comments

Add yours