Muzeul Național de Istorie a României, accesibil acum și nevăzătorilor, grație unui sistem de ghidare revoluționar

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va fi accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere, grație unui sistem de ghidare pentru nevăzători, ce a fost inaugurat, în premieră în România, la sfârșitul săptămânii trecute.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 23 martie, iar sistemul de ghidare pentru nevăzători este unul performant, dotat cu marcaje tactile inteligente, ce pot fi citite cu ajutorul unui baston special, care transmite poziția curentă la o aplicație pentru telefonul mobil. În funcție de poziția geografică înregistrată de sistemul GPS al telefonului, aplicația știe unde se află utilizatorul, astfel încât pot fi transmise mesajele de orientare și de informare preînregistrate. Traseul alcătuit este format din marcaje de ghidare, cu nervuri longitudinale care indică direcția de deplasare și din marcaje de avertizare care informează nevăzătorul cu privire la potențialele pericole și obstacole. Scopul acestui sistem este de a ajuta la orientare, în special în spațiile deschise. Marcajele tactile pot fi simțite cu bastonul, dar și cu piciorul.

Sistemul de ghidare tactilo-vizual a fost creat de Brother Intelleg Transilvania SRL astfel încât expozițiile și descrierile exponatelor MNIR să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Sistemul de ghidare pentru nevăzători a fost donat muzeului de către Lions Club Burebista – București, Lions Club for Family – Timișoara, Cluburile Lions ale Districtului 124 și firma Brother Intelleg Transilvania SRL.

Share this post

No comments

Add yours