Maskar, un proiect inedit, ce încurajează dialogul comunitar intercultural

Se spune că unde-s mulți puterea crește, iar după acest dicton par să se ghideze Asociațiile T.E.T Alexandria, ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER 21 ș Urbanium, care lansează un nou proiect de intervenție culturală, ce este finanțat prin granturi SEE 2009-2014 .

img_5501

„Intervenții socio-culturale pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural” este un proiect inedit, ce este descris prin cuvântul «maskar», care reprezintă o punte între două lumi și două culturi ce coabitează de aproape jumătate de mileniu în Lunca Dunării: cea română și cea romani.

Tocmai de aceea, logo-ul proiectului, inspirat de cultura și tradițiile rome, vine să completeze prin formă și culoare ideea de conviețuire a două culturi (romă și non-romă) care, deși distincte, ocupă același spațiu, găsind puncte de întâlnire, completare și dialog.

Prin Maskar, organizatorii acestui proiect își propun să prezinte cultura și tradiția romă din Alexandria și Turnu-Măgurele prin intermediul unui program de ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar. Totodată Maskar urmărește să creeze cadrul pentru un dialog activ între reprezentanții societății civile din cele două orașe.

Cu alte cuvinte, documentarea va porni de la poveștile personale ale participanților (copii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, romi și ne-romi) strânse în cadrul atelierelor de trainerii programului (dramaturgul Mihaela Michailov, actrița Katia Pascariu, regizorul Radu Apostol, muzicianul Jak Neumann și actorii Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel).

”Este un proiect care își propune să documenteze relații intercomunitare și cred că valoarea lui e pe de o parte una profund creativă și una profund politică, pentru că până la urmă adună laolaltă oameni și povești care ajung să locuiască într-un spațiu comun și ajung să devină solidare. Cred că ăsta e cel mai important lucru – cum reușim în comunități să creăm solidarități care să nu fie doar solidarități temporare, ci solidarități pe termen lung.”, declara Mihaela Michailov, dramaturg, trainer MASKAR.

Proiectul va documenta istorii vechi și istorii recente, povești ce se vor finaliza cu o caravană itinerantă. Două spectacle de teatru și două expoziții vor porni din Alexandria și Turnu-Măgurele spre București și Cluj-Napoca în primăvara lui 2016. Maskar este un proiect finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro).

Share this post

No comments

Add yours