Legumele modificate genetic ar putea fi interzise! Ce decizie ar putea lua Parlamentul European

De-a lungul timpului, cultivarea plantelor modificate genetic a stârnit numeroase controverse în toate țările din lume, motiv pentru care Parlamentul European intenționează să aprobe, săptămâna aceasta, o lege prin care acestea vor fi interzise.

legume

Astfel, în urma adoptării acestei legi de către ministerele europene, Directiva 2001/18 asupra eliberării intenţionate în mediul înconjurător a organismelor modificate genetic (OMG) va fi completată. În acest fel, țările vor avea la dispoziție două opţiuni pentru a restricţiona sau interzice cultivarea de plante modificate genetic pe întreg cuprinsul teritoriilor lor sau partial.

Mai exact, o companie care va solicita eliberarea unei autorizaţii pentru cultivarea de OMG poate primi o solicitare de la guverne pentru excluderea teritoriilor lor din zona geografică acoperită de autorizaţie. Solicitarea va trebui trimisă în termen de 45 de zile de la publicarea raportului de evaluare a siguranţei, condus de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA). Cu toate acestea, compania care doreşte să obţină autorizaţia poate refuză cererea.

În schimb, guvernele pot decide să interzică cultivarea pe teritoriul naţional a unei singure culturi modificată genetic sau a unui grup de culturi modificate genetic, definit de cultură în sine (de exemplu, porumb) sau trăsătură (de exemplu, rezistenţă la ierbicide).

Prima opţiune, cea în care guvernele negociază direct cu companiile, a fost introdusă în urmă unui puternic lobby din partea guvernului britanic. Această opţiune le surâde companiilor producătoare de OMG-uri pentru că descurajează interzicerea culturilor de OMG la nivel naţional.

Industria biotech a luptat îndelung pentru a preveni că, pentru a interzice OMG-urile, ţările să folosească argumente ştiinţifice, legate de impactul de mediu şi riscuri la nivel naţional. În acelaşi timp, lobby-iştii pro OMG condamnă nouă lege pentru că nu stabileşte un proces de interzicere bazat pe date ştiinţifice.

Share this post

No comments

Add yours