La Școala de vară SMARTUp se crează locuri de muncă prin antreprenoriat

  • Școala de vară internațională SMARTUp s-a desfășurat în perioada 4-9 august la București, cu participarea a 40 de studenți din Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria
  • Viitorii antreprenori și-au dezvoltat abilitățile antreprenoriale și de inovare pentru a dezvolta proiecte de business cu impact asupra pieței muncii în comunitățile din care provin

13 august 2015 – 40 de studenți din Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria au participat în perioada 4-9 august la Școala de vară internațională SMARTUp, organizată la București de JA România și Citi Foundation. Timp de șase zile, ajutați de traineri JA și de consultanți voluntari de la Citi, tinerii și-au însușit și dezvoltat abilitățile antreprenoriale și de inovare de care au nevoie pentru a putea genera valoare adăugată pe piață și locuri noi de muncă în țările lor.

Studenții au urmat cursuri de business în domenii precum management, marketing, relații cu clienții, vânzări, resurse umane, trecând astfel prin toate etapele dezvoltării unui start-up. Ei au beneficiat de sesiuni practice de lucru, în care și-au testat cunoștințele și și-au putut dezvolta abilitățile de comunicare, de lucru în echipă, de organizare și planificare, de management al timpului și conflictului, dar și calitățile de lider.

Astăzi am acumulat cunoștințe despre procesul de lucru în echipă și despre cum se nasc ideile, lucruri care cred că sunt foarte importante atunci când începi un business. Am avut oportunitatea să-mi însușesc abilități noi și să le îmbunătățesc pe cele pe care le aveam deja. Pentru mine, Școala de vară SMARTUp este o foarte bună oportunitate de a cunoaște și de a lucra cu oameni de naționalități diferite. În general credem că e ușor să comunicăm cu alții, dar în realitate e nevoie să fim foarte flexibili, atât în ceea ce privește limbajul, cât și oamenii și personalitățile lor, pentru a crea legături între noi și pentru a putea dezvolta un produs de calitate”, a spus Nikolay Penov, student din Bulgaria.

Școala de vară internațională SMARTUp a reprezentat etapa finala a programului educațional SMARTUp Challenge, implementat de Citi și JA în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Evenimentul a reprezentat o experiență de colaborare internațională pentru cei mai buni studenți din program, finaliști ai competițiilor de antreprenoriat realizate la nivel național în statele participante.

Suntem foarte mândri că prin intermediul acestui program regional coordonat din România am contribuit la creșterea nivelului de competitivitate al studenților pe piața muncii. Suntem încrezători că toți cei care au participat la programul SMARTUp au acum o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă antreprenoriat și că mare parte dintre ei vor deveni antreprenori de succes, care vor contribui la creșterea și dezvoltarea comunităților din care provin” a spus Tibor Pandi, Director General Citi România.

 

Programul SMARTUp Challenge a sprijinit peste 1.000 de tineri din Europa Centrală și de Est să dobândească competențele de care au nevoie pentru a iniția proiecte care să genereze locuri de muncă în țările din care provin. Studenții au format echipe și au lucrat împreună cu peste 50 de voluntari Citi pentru a-și dezvolta ideile într-o abordare ”learning by doing”, prin participarea la workshop-uri, sesiuni de networking și prezentări din partea unor antreprenori și oameni de afaceri de succes.

Programul a avut ca obiectiv formarea unei noi generații de tineri antreprenori, capabili de a genera idei de afaceri și de a crea locuri de muncă, în contextul în care, potrivit datelor Eurostat, un european din zece nu are loc de muncă, iar rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani depășește 24% în zona euro.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe: www.smartupchallenge.org.

Share this post

No comments

Add yours