Harta tăierilor de păduri, o aplicație prin care poți salva mediul înconjurător

Persoanele care folosesc telefoane mobile dotate cu sistemul de operare Android au acum șansa de a raporta tăierile ilegale de păduri grație unei aplicații inedite, șansate de asociația ”Plantăm fapte bune în România”.

proteste-taieri-paduri

Astfel, membrii acestei echipe de proiect lansează, în premieră pentru România, aplicația pentru telefoanele cu sistem de operare Android, „Harta tăierilor de păduri”, disponibilă pe Google Play sub dezvoltatorul EcoAssist (asociația care reprezintă legal proiectul de împădurire).

Această aplicație permite persoanelor interesate să noteze coordonata GPS și să facă o fotografie cu telefonul din locul în care se constată tăierea de pădure. Pot fi memorate si informații referitoare la gatere, pepiniere sau plantații în curs de înființare. De asemenea, se pot transmite informații suplimentare într-un câmp disponibil în acest sens.

În urma sesizărilor primite prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”, reprezentanții vor verifica acuratețea informațiilor (spre exemplu nu fac obiectul prezentului sistem tăierile de arbori din localități, care sunt administrate prin alte legi și normative de aplicare decât pădurile) și vor publica pe website-ul: http://harta.plantamfaptebune.ro/Public doar ceea ce este relevant subiectului tăieri de păduri. Ulterior, cu ajutorul unui inginer silvic, vor fi selectate sesizările care prezintă cel mai mare risc de ilegalitate și vor fi trimise autoritatilor cu atribuiții în domeniu (Ministerul Mediului, Poliția Română) în vederea verificării legalității acestora.

„Plantăm fapte bune în România” a realizat acțiuni similare în 2012 și 2013, în 6 județe. În urma primirii de informații din județele Argeş, Brașov, Cluj, Covasna, Prahova și Satu Mare, echipa a mobilizat aproape 100 de persoane (voluntari, reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, Jandarmeriei Române și ai Ministerului Mediului) pentru a verifica pe teren câteva raportări care prezentau grad ridicat de ilegaitate – conform evaluărilor inginerilor silvici voluntari în proiect.

Aplicația mobilă dă posibilitatea tuturor celor care doresc să se implice în protejarea pădurilor, să raporteze pe „Harta tăierilor de păduri”. Transporturile de masă lemnoasă nu fac obiectul acestui proiect – ele pot fi raportate prin serviciul 112 – Radarul pădurilor.

Sursa: ziarelive.ro

Share this post

No comments

Add yours