ING Bank și Unicef luptă împotriva abandonului școlar

Educația este baza prin care elevul reușește să-și aprecieze diferit șansele în viață, iar sărăcia nu ar trebui să fure dreptul copiilor de a merge la școală.  Prea multor copii din România le este luată posibilitatea unei vieți lipsite de nevoi chiar de către părinții lor, care-i sortesc, în continuare, eșecului și sărăciei. Abandonul școlar atinge cote alarmante: 16% dintre elevi au abandonat școala în 2013, iar trendul este ascendent.

copii-scoala-unicef-466x350

Sursă foto: fobes.ro

ING Bank, prin fundația sa “O lume mai bună”, luptă împotriva abandonului școlar. O face din 2012, alături de Unicef. “Hai la școală!” este șansa copiilor din trei școli unde rata absenteismului este ridicată: Școala Gimnaziala nr. 1 Buftea, Școala Nicolae Titulescu Buzău și Școala Gimnazială “Maica Domnului” București. Aici, 1050 de copii au primit nu șansa, ci dreptul la educație. Părinții au fost și ei educați. 1575 de părinți știu acum că singura posibilitate de reușită a copiilor lor este școala, nu munca de la o vârstă fragedă.

Lupta ING și Unicef împotriva abandonului școlar nu s-a dat doar pe plan familial, ci și instituțional. Școala a fost transformată într-un mediu primitor pentru copii, trei mediatori școlari și 75 de profesori au fost formați. Ei au învățat să-și adapteze stilul nevoilor fiecărui elev. Părinții au fost încurajați să întărească legătura cu școala și au fost consiliați în discuții individuale. Mai mult, intervențiile la nivelul comunității mobilizează membrii pentru a se implica și a sprijini familiile ai căror copii riscă să abandoneze școala.

Abandonul școlar nu-și caută vinovații, ci rezolvarea. Proiectul “Hai la școală!” nu înseamnă ‘subțierea’ unei statistici. Copiilor li se dă dreptul să fie copii. O copilărie fără educație din cauza sărăciei și din alte cauze familiale înseamnă o copilărie vândută. Munca de la o vârstă fragedă fură orice viziune a copilului. El are dreptul să fie elev, are dreptul la educație și, într-un final, poate dovedi că sărăcia nu este o stare ce trebuie luată ca atare, care trebuie acceptată și încurajată, ci o situație defavorabilă ce poate fi combătută prin educație și învățătură. Fiecare copil contează!

 

Share this post

No comments

Add yours