Fundația Vodafone România sprijină comunitățile rurale

Programul strategic de Investiție în Mediul Rural, un proiect desfășurat de Vodafone începând cu luna martie a acestui an va fi extins la nivelul întregii țări, deoarece îți propune să susțină educaţia, sănătatea şi serviciile sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Harta-Programului-de-Investitie-in-zone-rurale_16p9-575x323

“Este prima oară când o fundaţie din România dezvoltă un proiect naţional de o asemenea anvergură. Am identificat nevoi de baza în zona rurală, cum ar fi: susţinerea centrelor de zi, renovarea de şcoli şi biblioteci, asigurarea hranei, ajutoare de urgenţă pentru copii, accesul la servicii medicale, combaterea abandonului şcolar şi a analfabetismului, şi ne-am dorit să răspundem acestor nevoi şi să contribuim astfel la dezvoltarea comunităţilor rurale din cât mai multe zone din ţară. Pentru acest lucru am ales parteneri strategici, cu o vastă expertiză, care să ne ajute să implementăm proiecte în toată ţară,” a spus Angela Galeta, Director, Fundaţia Vodafone România.

Cei patru parteneri strategici selectaţi de către Fundaţia Vodafone România pentru desfăşurarea proiectelor în fiecare judeţ din ţară sunt: Fundaţia Principesa Margareta a României, Fundaţia Mereu Aproape, Fundaţia de Sprijin Comunitar şi Fundaţia PACT.

Prima etapă a acestui program a fost reprezentată de proiectul pilot “Implicat în comunitatea mea”, cu o suma alocată de 149.518 Euro, derulat în parteneriat cu Fundaţia PACT. Proiectul a fost lansat în luna martie şi a constat în anunţarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din şapte judeţe: Argeş, Brăila, Buzău, Dolj, Galaţi, Mehedinţi şi Olt. În urmă rundei de finanţare, au fost alese 10 proiecte în judeţele respective.

Pe de altă parte, Fundaţia Mereu Aproape va derula proiecte în zona de vest a ţării în cadrul proiectului “Ajută un sat. Schimbă o ţară”. Cele 13 judeţe în care se vor desfăşura proiectele sunt: Albă, Arad, Bihor, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Timiş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu. Suma alocată se ridică la 287.943 Euro. Proiectele au fost selectate conform unor cercetări realizate în 168 de comunităţi din 25 de judeţe, în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, în reţeaua Group 4 Youth (reţea naţională de şcoli şi biblioteci din mediul rural, creată în perioada 2011-2014 cu scopul identificării nevoilor comunicaţilor locale), în urmă cărora Fundaţia Mereu Aproape a identificat zonele rurale critice, unde a ales să îşi desfăşoare proiectele.

Proiectul lansat de Fundaţia Principesa Margareta a României sub numele ”Fondul Special pentru copii” demarează prin lansarea unei runde de finanţare deschisă pentru proiecte comunitare din 14 judeţe din ţară: Bistriţa Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Prahova, Vâlcea, Teleorman, Tulcea. Suma alocată proiectului se ridică la 90.400 Euro. ONG-urile locale cu activităţi tip after school (îndrumare şcolară, activităţi extracuriculare), din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din cele 14 judeţe menţionate, pot aplică, pentru a obţine finanţări de până la 2.000 euro pe proiect. În plus, prin acest proiect, Fundaţia Principesa Margareta a României oferă sprijin şi suport financiar în valoare de 30.000 euro pentru 100 de copii şi tineri aflaţi în dificultate din localităţile mai sus menţionate.

Partenerul Fundaţiei Vodafone România în regiunea Moldova este Fundaţia de Sprijin Comunitar, care lansează proiectul “Investiţii pentru comunităţi durabile”, ale cărui fonduri se ridică la 125.784 Euro. Proiectul demarează prin iniţierea unei runde de finanţare în 8 judeţe: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, prin care ONG-uri locale mici din comunităţi cu până la 30.000 de locuitori, din judeţele menţionate, pot aplică, pentru a obţine finanţări de până la 7.000 euro pe proiect.

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Share this post

No comments

Add yours