FPMR și Raiffeisen Bank reunesc copiii și vârstnicii în centre after-school

Fundația Principesa Margareta a României și Raiffeisen Bank au decis să aducă o bucurie imensă pe fețele prichindeiilor și a bătrânilor, astfel că au lansat un proiect inedit, “Generaţii – centrul comunităţii”.

reiffeisen-bank

Astfel, în urma acestui program care se dezvoltă în centre educaţionale de tip afterschool, inițiativa vine în sprijinul comunităţilor din Bucureşti – sectorul 6 (Centrul “Generaţii), Urlaţi (Fundaţia Bucuria Ajutorului – „Centrul Sfântul Stelian”), Târnăveni (Fundaţia Buckner), Sfântu-Gheorghe (Fundaţia Creştină Diakonia – „Centrul pentru copii ce provin din familii aflate ȋn dificultate”) şi Albă-Iulia (Asociaţia Filantropia Ortodoxă – „Centrul educaţional Sf. Nicolae”).

Mai exact, fiecare centru aduce împreună persoane aparţinând mai multor generaţii şi devine cadrul în care voluntarii vârstnici şi copiii proveniţi din familii sărace socializează, învaţă lucruri noi, se ajută reciproc şi primesc sprijin pentru a continuă şcoală. Proiectul “Generaţii – centrul comunităţii” este realizat cu sprijinul Fundaţiilor Comunitare din Bucureşti, Ploieşti, Covasna, Mureş şi Albă.

Am pornit proiectul “Generaţii – centrul comunităţii” de la nevoia de oferi educaţia că şansă la un viitor pentru copiii crescuţi într-o familie cu probleme sociale. Cel mai adesea ei au rezultate şcolare nesatisfăcătoare încă din primul an de şcoală. Rămân cu învăţarea în urmă colegilor, acasă nu au de obicei niciun sprijin la lecţii, îşi pierd stimă de sine şi în scurt timp devine imposibil să mai poată recupera decalajul şcolar. Este nevoie de sprijinul comunităţii pentru a răspunde la nevoile acestor copii şi a le oferi atât suportul necesar pentru a face faţă la şcoală, cât şi educaţia alternativă şi modele pentru o integrare armoniosa în societate. Acest proiect combină profesionalismul personalului angajat în centrele educaţionale cu muncă voluntarilor tineri şi modelele sănătoase oferite de voluntarii vârstnici”, spune Mugurel Mărgărit Enescu, director executiv al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Schimbul de valori şi cunoştinţe între generaţii aduce un plus extraordinar tuturor celor implicaţi. Copiii beneficiază de modele respectabile şi de însuşirea unor comportamente sociale pe care familiile lor nu le pot asigura. Înconjuraţi de energia, vitalitatea şi afecţiunea copiilor, vârstnicii se simt mai puţin singuri şi marginalizaţi de cei din jur, îşi găsesc utilitatea şi îşi recăpăta respectul de sine şi poftă de viaţă prin participarea la diferite activităţi în orele de voluntariat săptămânal oferite copiilor şi tinerilor din oraşul lor.

Prin intermediul acestui proiect, un număr de 150 copii de şcoală primară şi gimnazială, proveniţi din familii sărace, cu vârstă cuprinsă ȋntre 6 şi 16 ani, din Bucureşti, Urlaţi, Sfântu-Gheorghe, Târnăveni şi Albă-Iulia primesc ajutor la materiile unde întâmpina probleme, îşi fac temele într-un program after-school, câştigă încredere în propriile forţe şi reuşesc să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare şi să se integreze social cu ajutorul voluntarilor seniori.

Share this post

No comments

Add yours