Festivalul Faptelor Bune în Banat! Zeci de case vor fi colorate în trei zile, în cadrul unei campanii derulate de Timișoareana și Știrile PROTV

Campania ”Cinstim binele” care a fost derulată de Timișoareana și ȘtirilePROTV și-a desemnat câștigătorul. Astfel, învingător a ieșit ”Color the Village/ Colorează satul”, ce presupune refacerea fațadelor a zeci de coase din localitatea Eftimie Murgu, din județul Caraș Severin.

Asociația Acasă în Banat și voluntarii pe care i-a mobilizat în jurul mai multor proiecte de suflet vor merge în vara în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș Severin unde vor da o față nouă unor case vechi, în cadrul proiectului „Color the village”.

Voluntarii vor aduce materiale de construcțîi și vopsea pentru a renova fațadele a 30 de imobile din localitateaa devenită faimoasa pentru complexul de mori pe apă, unic în Europa, pe care îl deține.

Pe lângă faptul că vor fi zugrăvite fațadele, urmează să fie revopsite ferestrele și chiar porțile caselor. Locuințele ce vor fi renovate vor fi alese cu ajutorul reprezentanților administrație locale, a unor arhitecți și a unor specialiști în design.
Membrii Asociației estimează că pentru cele necesare proiectului ar fi nevoie de 20.000 de lei, însă în cazul în care se va strânge o suma mai mare, și numărul de case ce vor fi cuprinse în proiect ar putea crește.

„Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de altă parte: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molareau” (zugraveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie, vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajută și cu forță de muncă, prin voluntarii noștri. Cum va arată Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Primarul comunei Eftimie Murgu a amintit potențialul turistic imens pe care îl are localitatea ce o păstorește. Numai în ultimul an în localitate au ajuns mii de turiști, și nu doar români, ci și veniți din Germania, Franța sau Anglia. Edilul și-ar dori că vizitatorii să vină în comună și pentru casele vechi, care sunt construite și cu influențe germane sau turcești, nu doar pentru cele 22 de mori.

Comună Eftimie Murgu se află la 170 e km de Timișoara și la 85 km de Reșița. Comună are aproximativ 1600 de locuitori și aproximativ 700 de case. Comună Eftimie Murgu (numită până în anii 70 Rudaria) este situată pe Valea Almajului, în aria protejată Cheile Rudariei.

Share this post

No comments

Add yours