Fenomen îngrijorător! 94 % dintre copiii dispăruți aleg să plece de acasă

Ziua de 25 mai a fost dedicată prichindeiilor care au ales să plece de acasă, fiind sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Cu acest prilej, Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române a organizat mai mult activități de informare a elevilor, părinților, profesorilor și opiniei publice.

copii-disparuti-600x407

Având în vedere datele furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, care arată că în perioada 15.05.2014 — 15.05.2015, în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții în rândul copiilor. În peste 94% dintre aceste cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților, motiv pentru care organizația Salvați Copiii România a atras atenția cu privire la acest fenomen îngrijorător.

Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic — de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, ‘Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Provocările acestei vârste îi expun pe adolescenți la o serie de riscuri prin fuga de acasă — exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă.’, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

În privința acestui fenomen, organizația Salvați Copii ia măsuri, căci organizează regulat întâlniri cu consilierii școlari, pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc. Acestea sunt incluse în programele de consiliere și beneficiază de suport educațional și activități de timp liber, în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinți, Centrelor Educaționale și Centrelor Creștem Împreună (pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate).

Sursa: Agerpres

Share this post

No comments

Add yours