E-sight. Orange și “Salvați Copiii” luptă pentru copii cu deficiențe de văz

Bebelușii, la naștere, nu văd. În primele zile de viață, părinții încearcă să verifice dacă bebelușul lor începe să îi vadă. Cei mai mulți copii râd când își văd părinții, însă unii dintre ei nu răzbesc dincolo de întuneric. De mici sunt condamnați la o lume pe care trebuie s-o cunoască diferit.

3

Copiii care nu văd… sau care văd mai puțin nu sunt invizibili. Ei doar trăiesc într-o societate care-i uită. Lipsa vederii înseamnă, dincolo de orice durere a părinților, și o închidere în sine a copilului. El se naște în întuneric și nu cunoaște lumea în care trăiește, doar simte. La început de drum, riscul este la tot pasul. Orice mic obstacol poate pune în pericol viața copilului. Odată deveniți adulți, cei cu probleme de vedere întâmpină o nouă problemă: 90% dintre persoanele adulte nevăzătoare primesc, din partea statului, eticheta “șomer”. Orange și “Salvați Copiii”, prin proiectul E-sight, încurajează și educă acei copii cu deficiențe de vedere pentru utilizarea de software şi servicii online destinate comunicării şi exprimării. Copiii participă social și se integrează printre cei fără probleme de vedere, de aceeași vârstă. Proiectul va fi orientat către o nevoie majoră a acestor copii – integrarea socială. Copiii sunt încurajați să interacțoneze cu scopul dezvoltării personale şi profesionale.

O mie de copii cu deficiențe de văz din școlile speciale primesc o șansă la o viață normală, în care să fie integrați social. 20 de profesori şi educatori din aceste şcoli şi 25 de angajaţi Orange vor deveni mentori pentru copii.  Proiectul va fi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 223.400 lei.

Societatea trebuie să întindă o mână spre persoanele cu deficiențe de vedere. Nu ei sunt invizibili, noi suntem pentru ei. Nu ne văd, deși o doresc. Noi avem posibilitatea să-i vedem, trebuie doar să privim spre ei. Putem deveni un risc sau un sprijin. Orange și “Salvați Copiii” le-a dat șansa comunicării, integrării sociale și pune bazele dezvoltării profesionale. Susținem astfel de campanii fără de care copiii cu deficiențe de vedere ar fi, în continuare, uitați într-o societate indiferentă.

Share this post

No comments

Add yours