Decizie drastică luată la Ministerul Mediului! Va plăti lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Braşov

Ministerul Mediului va achita lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri din județul Brașov. Conform ministrului Grațiela Gavrilescu, banii se vor aloca prin Administraţia Fondului de Mediu, autorităţile locale vor depune cereri de finanţare prin POIM, dar sumele obţinute de la UE se vor întoarce la minister.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a discutat cu reprezentanții autorităților locale din județul Brașov, iar ulterior s-a decis că Administraţia Fondului de Mediu va finanţa în procent de 100% lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din România.

În judeţul Braşov sunt opt astfel de rampe, în localităţile Braşov, Făgăraş, Codlea, Rupea, Victoria, Săcele, Râşnov şi Zărneşti, iar conform estimărilor, pentru închiderea unei rampe va fi nevoie de cel puţin un milion de euro, dar se poate ajunge chiar la 8 milioane de euro (cum este cazul celei de deşeuri industriale nepericuloase de la Braşov).
„Pentru a evita procedura de infrigement împotriva României din cauza problemelor legate de managementul deşeurilor, am găsit varianta ca aceste depozite de deşeuri municipale să fie închise cu ajutorul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), urmând ca banii să fie recuperaţi ulterior de la autorităţile locale, care vor accesa finanţări europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. În aceste condiţii, l-am rugat pe preşedintele Consiliului Judeţean Braşov (Adrian Veştea – n.r.) şi pe Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să realizeze proiectele şi lucrările de închidere a depozitelor în conformitate cu legislaţia europeană, astfel încât să nu apară nici o problemă, iar noi să putem recupera apoi banii”, a declarat ministrul.

Graţiela Gavrilescu a precizat că procedura în vederea finanţării lucrărilor de închidere a depozitelor prin AFM fost finalizată în urmă cu două săptămâni, dar va mai trece o perioadă până când administraţiile locale vor putea depune cererile de finanţare. „Procedura nu este deloc uşoară. A fost aprobată deja de către Guvernul României legea de modificare a actului normativ privind finanţările acordate de AFM. Urmează să modificăm legislaţia privind funcţionarea acestei instituţii. Ulterior se vor realiza ghidurile de finanţare, document ce ar putea fi gata în luna septembrie, iar atunci cele opt unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Braşov vor putea depune documentaţiile în vederea obţinerii finanţărilor prin AFM. Prin acest program se va suporta costul integral al închiderii, aşa cum a rezultat din studiile realizate de consultanţi. Banii pentru închiderea depozitelor municipale neconforme îi avem”.

După discuţia cu reprezentanţii autorităţilor locale, ministrul Mediului a anunţat că a vorbit cu aceştia şi despre monitorizarea depozitelor de deşeuri. „I-am rugat primari să implice mai mult poliţiile locale în aceste activităţi, astfel încât şi pentru depozitele municipale, cât şi pentru cele industriale să se facă o monitorizare atentă, mai ales acum, când suntem în perioadă de vară. Trebuie să fim mult mai atenţi la aşa-zisele autoaprinderi ale depozitelor municipale şi să vedem dacă nu cumva nişte oameni de rea-credinţă vor să le dea foc intenţionat”, a precizat ministrul Mediului.

Share this post

No comments

Add yours