”Citește și fă bine”, o campanie Pro Vobis! Implică-te și ajută comunitățile din care faci parte să se dezvolte

Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat va trimite, în luna aprilie, românii în biblioteci și librării, îndemnându-i să citească și să facă fapte bune. Totul, prin campania ”Citește și fă bine”, prin care românii sunt invitați să se implice în viața comunităților din care fac parte.

Educația și informarea stau la baza dezvoltării societății în care trăim, dar și cititorii sunt cei mai deschiși înspre a afla mai multe, campania li se adresează în primul rând lor, ca potențiali lideri în comunitate, promotori ai dezvoltării durabile.

Timp de o lună, ei vor putea găsi cartolinele campaniei în unele dintre cărțile cumpărate din librăriile Humanitas, Librarium și Cărturești din toată țara, sau împrumutate din peste 15 biblioteci județene și locale. Acestea conțin nu doar informații despre Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11 – Orașe și comunități durabile, dar și idei practice de gesturi pe care oricine le poate face fără un efort prea mare. Cititorii norocoși vor fi astfel primii care vor intra în comunitatea BSG România a celor care construiesc viitorul și sunt încurajați nu numai să citească despre problema locuirii și să transmită mai departe informațiile aflate, dar și să își implice prietenii și familiile în acțiuni și fapte bune, sugerate prin campania organizată de Pro Vobis în cadrul proiectului Build Solid Ground.

Cei care nu ajung în posesia cartolinelor, dar sunt preocupați de calitatea vieții acum și în viitor, vor putea și ei să accepte provocarea, accesând informațiile pe pagina de Facebook a campaniei: BSGRomania, de unde se vor putea inspira pentru a fi cetățeni activi ai comunităților lor.

Campania “Citește și fă bine” a fost gândită pentru a promova dreptul la locuire, comunitățile sustenabile și obiectivele ONU de dezvoltare durabilă în general, și de a atrage atenția asupra dezvoltării orașelor și așezărilor umane, astfel încât ele să fie deschise tuturor, să fie sigure și sustenabile.

Fă bine și citește! Locuirea este o temă care ne privește pe toți. Populația mondială crește în mod constant și până în 2050 aproximativ 66% din oameni vor locui în orașe. În Europa deja aproape trei sferturi din populație trăiește în mediul urban. Este un motiv suficient pentru a acorda o mare atenție dezvoltării de orașe moderne și sustenabile, sigure, accesibile, cu spații verzi și care să își păstreze cultura ca sursă de inspirație, asigurând condiții de viață decente pentru toți membrii comunității. Toate acestea – printr-o planificare urbană inteligentă, care să asigure dreptul fiecărui om la locuire.

România, alături de celelalte state membre UE, și-a asumat să ia o serie de măsuri prin care să susțină dezvoltarea durabilă a orașelor și comunităților, și să contribuie la problema dreptului la locuire, acesta fiind un pas către reducerea cauzelor și efectelor principale ale sărăciei, inechității și conflictelor.

Prin campania “Citește și fă bine” Pro Vobis își propune să contribuie la atingerea țintelor obiectivului 11, prin informare și stimularea implicării civice, și de ce nu, să reamintească autorităților măsurile asumate. Participanții în campanie vor fi încurajați să fie voluntari pentru cauze ce țin de dezvoltarea orașelor în care trăiesc, fără să uite în același timp ca bunăstarea lor depinde de bunăstarea întregii comunități. Ei pot să se aplece asupra problemelor celor aflați în dificultate în orașele în care trăiesc, dar în același timp pot să sprijine oamenii din țări mai puțin dezvoltate pentru a avea dreptul la o viață decentă, contribuind astfel la atingerea obiectivelor globale.

Share this post

No comments

Add yours