Celebră pianistă, concert pentru salvarea casei din Mihăileni a lui Enescu

Celebra pianistă Raluca Stirbăţ de la Opera din Viena a susţinut, sâmbătă seară, la Iaşi, un concert caritabil. Scopul a fost strângerea de fonduri pentru reabilitarea casei din Mihăileni, în care a copilări marele muzician român George Enescu.

casa_george_enescu

“Această casă nu a avut până în prezent niciun fel de ajutor din partea autorităţilor locale din Botoşani şi nici a ministrului Culturii. Sperăm ca aceste lucruri să se schimbe, pentru că este inacceptabil ca George Enescu să ajungă la mila publică”, a afirmat, în deschiderea recitalului, Raluca Ştirbăţ.

Raluca Ştirbăţ a înfiinţat Societatea Internaţională George Enescu, care a strâns 7.000 de euro pe care i-a direcţionat către Casa Enescu din Mihăileni.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909. Părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit și toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

Casa lui Enescu de la Mihăileni a fost inclusă la sfârşitul anului 2013 în patrimoniul naţional, iar în august 2014, cu sprijinul preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România, au început lucrările de restaurare a imobilului.

Share this post

No comments

Add yours