Cele trei școli neracordate la curent electric din România, susținute de Asociația Free Miorița și Ropeco

În timp ce mii de puști din Capitală, dar și din alte orașe butonează fel și fel de gadgeturi, niște prichindei învață în școli care nu sunt racordate la curent electric. Totuși, aceștia vor avea parte de bucurie în curând, căci în această lună vor începe primele acțiuni pentru montarea de panouri fotovoltaice.

bec-1421913178

”Lumină pentru România” este o campanie a Asociației Free Miorița, sprijinită financiar de firma Ropeco, prin intermediul căruia şcolile din Cruhla, judeţul Suceava, Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş şi Dobraia din judeţul Caraş-Severin, toate  amplasate în zone de munte, cu acces dificil, vor fi iluminate.

În ciuda faptului că cei 27 de copii merg pe jos, zilnic, kilometri întregi prin păduri, pentru a ajunge la şcoală și trăiesc în gospodării neracordate la reţeaua de electricitate, fără televizoare, tablete sau telefoane, în curând aceștia se vor bucura de un strop de lumină la școală.

Tot acest demers a fost posibil în urma acțiunilor de la Ursici și de la Inelet, precum și după șase luni de cercetare, când Asociația Free Mioriţa a iniţiat cea de-a două etapă a campaniei Lumina pentru România – de strângere de fonduri şi implementare propriu-zisă – acţiunea prioritară fiind de a ilumina ultimele 3 şcoli din România rămase fără curent electric în anul 2015 şi care nu au niciun fel de dotare modernă: calculatoare, imprimante sau acces la internet, oferind astfel şanse egale la educaţie elevilor care învaţă aici.

“E greu de imaginat însă, că în România secolului XXI, mai există gospodării şi şcoli unde oamenii se lupta pentru existenţa, fiind lipsiţi de confortul oferit de cele mai elementare noţiuni prin care ne definim modernitatea. O dată ce am aflat de iniţiativa Asociaţiei Free Mioriţa am dorit să facem parte din această acţiune şi o spunem cu mândrie că împreună reuşim să aducem lumina pentru ultimile 3 şcoli fără electricitate din România”, spune Cristian Christodorescu, Director General Ropeco Bucureşti.

”Lumina pentru România” este o campanie inedită, prin intermediul căreia Asociaţia Free Mioriţa descoperă şi aduce lumina în casele celor care nu au curent electric, fie că este vorba de copii care învaţă în şcoli la lumina soarelui sau de oameni care trebuie să meargă pe jos mulţi kilometri pentru a-şi cumpără lumânări sau pentru a-şi încărca telefonul mobil.

Sursa: nonguvernamental.org

Share this post

No comments

Add yours