32 de copii cu deficiențe de vedere au primit device-uri digitale pentru a se conecta la școala online

 În mai puțin de trei săptămâni, Asociația Climb Again a reușit, cu ajutorul comunității, să ofere acces la educație online, socializare și activitate fizică pentru 32 de copii cu deficiențe de vedere din toată țara. Device-urile au fost donate de membri generoși ai comunității, iar pregătirea și accesibilizarea lor, livrarea și inițierea copiilor a fost făcută de sportivi ai Lotului Național de Paraclimbing.  Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă, care oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu  deficiențe de vedere, iar rezultatele sunt impresionante.

În data de 24 aprilie a fost făcut un apel public, pe pagina de Facebook Climb Again, iar în primele 10 zile de la lansarea anunțului, mai bine de 10 device-uri mobile ajungeau la primii destinatari. Astăzi, 15 mai, toți cei 32 de elevi nevăzători identificați au primit un device mobil cu ajutorul căruia se poate conecta la școala online, dar și la antrenamentele online organizate de Lotul Național de Paraclimbing.

”Am luat legătura cu directorii și profesorii de la școlile speciale pentru deficienții de vedere și am luat pulsul, am întrebat despre nevoi. Răspunsul a fost, de fiecare dată, că este nevoie de un dispozitiv de conectare la internet, la școala care acum este doar online. Am făcut o listă scurtă de 32 de urgențe, am lansat un anunț pe pagina de Facebook, iar oamenii și-au donat telefoanele mobile, tabletele, laptop-urile. Astăzi 32 de copii total izolați de tehnologie, sunt conectați la scoală digitală și la antrenamentele online”, spune Claudiu Miu, fost Campion Balcanic la escaladă, Președintele Asociației Climb Again.

Toți cei care au dorit să ne doneze un device mobil pentru copiii cu deficiențe de vedere au luat legătura cu membrii Climb Again, au trimis device-ul către centrul din București, unde fiecare telefon, tabletă sau laptop a fost verificat și a fost accesibilizat cu o aplicație vocală specială. Apoi device-urile au fost trimise, prin curier sau cu ajutorul voluntarilor, către micii destinatari.

”Telefonul mobil,  pentru un nevăzător, este un adevărat bastonul digital datorită sintezei vocale și a aplicațiilor. Lumea rămâne uimită când ne vede folosind smartphone-ul, dar tehnologia, în cazul nostru, al persoanelor cu deficiențe de vedere, este indispensabil. El este absolut necesar unei vieți independente”, spune Răzvan Nedu, Căpitanul Lotului Național de Praclimbing.

Odată cu instalarea perioadei de izolare, reprezentanții Asociației Climb Again și ai Lotului Național de Paraclimbing au pregătit un program online de antrenamente, care îi cuprinde copiii și tinerii cu deficiențe de vedere din toată țara. Dacă până acum, Asociația organiza vizite frecvente la toate cele 7 școli speciale pentru nevăzători, începănd din luna martie, toate antrenamentele de menținere în formă se desfășoară online, după un program bine stabilit pentru fiecare școală în parte. Dotarea copiilor și tinerilor cu device-uri mobile reprezintă una dintre misiunile de accesibilizare și incluziune marca Climb Again.

Despre Climb Again 

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă și Comitetul Paralimpic Roman. De mai bine de 6 ani Asociația Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie  și consiliere psihologică pentru 1750 de copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Share this post

No comments

Add yours