100.000 de elevi din toată țara învață să colecteze selectiv în programul Harta Reciclării

Aproximativ 100.000 de elevi din România vor afla informații despre importanța colectării selective și a reciclării materialelor prin intermediul programelor derulate în şcoli de către Asociaţia ViitorPlus.

Inițiativa a fost demarată în cadrul proiectului „Eco-ambasadorii reciclării”, o componentă a Hărții Reciclării, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în programul “There isn’t a PLANet B!”.

Sesiunile educaționale pe care ViitorPlus le organizează cu voluntari special pregătiți, ce devin “Eco-ambasadorii Reciclării”, abordează pe larg subiecte legate de materialele care se pot recicla și cele ce nu se pot recicla în România, precum și de motivele pentru care este necesar acest efort. În plus, workshop-urile explică modalitățile prin care poți afla ce, cum și unde se colectează, folosind eficient aplicația web www.HartaReciclarii.ro.

Cursurile sunt împărțite pe trei categorii de vârstă: elevi din clase primare, gimnaziu și liceu. La acestea, se adaugă un set de reguli pentru colectare selectivă create special pentru părinți, pentru a fi implementate în fiecare familie.

Toate materialele folosite în sesiunile educaționale pot fi solicitate și online, accesând secțiunea Despre Proiect – Sesiuni educaționale de pe www.hartareciclarii.ro, platforma interactivă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor, adăugarea de noi puncte de colectare sau modificarea celor existente pe Hartă, la nivelul întregii țări.

Astfel, toate școlile și liceele din țară pot beneficia gratuit de aceste informații importante pentru educația privind protecția mediului. Profesorii pot descărca planurile de lecție și materialele didactice ajutătoare, completând un formular online. Ulterior, ei pot trimite dovada susținerii lecției și pot primi o adeverință pentru activitatea derulată. Tinerii interesați să fie voluntari pentru a susține sesiuni educaționale în comunitățile lor beneficiază de materiale suplimentare de pregătire pentru a putea lucra cu copiii. Ei se pot înscrie pentru a deveni eco-ambasadori voluntari, accesând link-ul.

„Din experiența noastră, ca ONG ce activează în domeniul creșterii conștientizării privind importanța reciclării, aceasta este una din cele mai ample acțiuni educaționale de mediu, cu focus clar pe reciclare. Am început din septembrie cu sesiuni în București, Craiova, Constanța și Sibiu, unde am ajuns la 8.000 de elevi. Ne îndreptăm și spre alte centre educaționale importante din țară, și invităm orice învățător și profesor de gimnaziu sau liceu să se alăture acestui demers. Până în martie 2020, ne propunem să ajungem la aproximativ 100.000 de elevi din toată țara. Noi ne-am bucura foarte mult dacă nivelul reciclării deșeurilor menajere din România ar crește de la 14% la 70%. Educația este esențială în acest demers, așa că vă așteptăm alături de noi!”, a declarat Teia Ciulacu, președintele Asociației ViitorPlus.

Sesiunile educaționale pregătite de ViitorPlus sunt surprinzătoare, practice, interactive: pentru participanții cu vârste mai mari, se folosește tehnologia (quizz-uri de tip Kahoot de pe telefon cu clasament instant, navigarea pe platforma Harta Reciclării, „deșeurometrul” – un exercițiu marcă proprie în care deșeurile sunt material didactic), dar și cântece sau materiale colorate pentru cei de vârste mici.

„Din evaluările participanților, am aflat că 70% au învățat foarte mult despre reducere, reutilizare și reciclare din sesiunile noastre, restul declară că știau deja sau nu îi interesează subiectul”, adaugă Teia Ciulacu.

Harta Reciclării este accesibilă atât de pe dispozitive mobile (smartphones și tablete), cât și pe laptopuri și desktop-uri. Această aplicație web-based – accesibilă la adresa www.hartareciclarii.ro – permite utilizatorilor să localizeze punctele unde pot duce deșeurile reciclabile colectate separat, dar include și o componentă interactivă, de user generated content.

Practic, Harta Reciclării le oferă utilizatorilor posibilitatea să adauge noi puncte de colectare selectivă – dacă acestea nu există deja, sau să le revizuiască pe cele deja existente, dacă descrierea lor nu mai este conformă cu realitatea.

Pe lângă harta propriu-zisă, această platformă include și o secțiune educațională, ce furnizează informații despre cum se face corect colectarea separată, ce tipuri de materiale pot fi reciclate sau cum putem să reducem și să reutilizăm materialele.

Platforma Harta Reciclării, parte a campaniei de educație în vederea colectării selective „După Noi, strângem tot noi”, a fost lansată în primăvara acestui an de Asociația ViitorPlus, în parteneriat cu compania Coca-Cola HBC România, cu susținerea Ministerului Mediului. Proiectul are o componentă educativă și în afara mediului virtual, ea beneficiind de finanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului “There isn’t a PLANet B!”.

Share this post

No comments

Add yours